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Smoke Mortars: A Constant Question

Description

Lt Bishop

Hello again. | recently attended Bitter Ender in North Carolina and faced the same
question three times over the course of the event: when does the +2 DRM apply to a
Smoke Mortar? In particular, does it apply if it is the first thing my vehicle does in the
Movement Phase? For a rule | think is pretty clear, it sure gets asked an awful lot. Why is
that? Let’s look and see if we can figure it out.

Rules Dive

First, let me state this right up front. A vehicle which begins its MPh Stopped, and isn’t yet
a Moving Vehicular Target, does not apply a +2 DRM to its Smoke Mortar. What follows
explains the rules origin and how | conclude this.

Rule D13.32 states “A moving/Non-Stopped (C.8) AFV must add a +2 DRM to its
sM Usage DR." If you have read any of my previous articles on moving, moving
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vehicular target, Stopped, and Non-Stopped, you can probably already see the problem.
The ASL Rule book does not define “Moving”. The ASOP loosely defines “moving” as the
unit currently conducting its MPh. So in a sense, you can understand where the confusion
comes from: this unit is “moving” so the +2 DRM applies.

Notice the reference to C.8. That rule defines what a “moving vehicular target” is. It is the
rule resolving application of a Case ] To Hit DRM. It also helps to define what “Non-
Stopped” is so there is still some room to doubt that “moving” is enough to apply the +2
DRM.

History Of the Rule

The original version of the rule did not include a +2 DRM. It speaks only to Case A DRM
and is silent on anything relative to “moving”. The +2 DRM first appears in the ‘89
replacement pages. The language remains largely the same today. Notably, the reference
to C.8 is missing. Knowing this, we can dig into Q&A from that era to see what the
rationale for the rule change is.

13.32 sM: A successfully fired sM places white di
one hex of the firer’s choice within the AFV’s TCA ¢
If the CA is to be changed in order to use the sM,
A CA-change To Hit DRM does apply to the smok
but not to subsequent fire by turret-mounted weaj
[EXC: Those CA-change DRM would apply to su
weapons in Defensive First Fire if the sM is used «
MPh; however, the CA is not changed (and CA ]

subsequent attacks) unless the sM successfully fir
D13.31 version 1
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@13.32 sM: A successfully fired sM places disper

Level of any hex of the firer’s choice thatisatar
the AFV, is within its TCA and in its LOS. Whe
its CA to fire its sM, the appropriate Case A TH |
Usage DR. During the AFV’s MPh that Case A DR
to subsequent Bounding First Fire by CA-restrictc
CA (C5.13), but during the opponent’s MPh it wc
to subsequent Defensive First Fire by such weapon:
the CA actually changes (and that Case A DRM wi
sive First Fire attacks) only if the sM successf
Motion AFV must add a +2 DRM to its sM Usag
between the AFV’s hex and the hex it wishes to pl:
to that DR (including a subsequent dr for Dust |

D13.31 Version 2

Period Q&A

® D1332 Does the +2 DRM for firng the sM of a "mov-

ing/Motion AFV" apply to a Stopped vehicle that quali-
fies for being a Moving Target per C.87 To a Non-
Stopped vehicle that is not a Moving Target?

A. Yes. Mo,

The ASL Annual ‘96, page 38 offers this Q&A:

D13.32 Does the +2 DRM for firing the sM of a “moving/Motion AFV” apply to a Stopped
vehicle that qualifies for being a Moving Target per C.8? To a Non-Stopped vehicle that is
not a Moving Target?

A. Yes. No. [An96; Mw]

Given the timing of that Q&A and the subsequent update of the rule, it is safe to say the

Page 3

© Copyright 2021 - 2023 The Bishop Says



%g_._ THE BISHOP SAYS
= https://jekl.com

update is likely a response to the Q&A. While it might take some unpacking, the Q&A is
clearly saying the +2 DRM only applies to AFV which is a “Moving Vehicular Target”.
Notice how the +2 applies to a Stopped AFV that Case ] applies to but does not apply to a
Non-Stopped vehicle that Case ] does not apply to. There is also an older Q&A that spells
this outlD13.32 In line 10 does a “moving” AFV in this sentence refer to a Motion AFV? an
AFV that is a moving target? or an AFV that is presently executing its MPh? A.Yes. Yes. Not
necessarily. [Letter77].

Conclusion

This is a case where knowing the origins of the rule change is very helpful interpreting the
rule. | don’t think this necessary though because | know the original rules used “moving”
in several contexts. This is all spelled out in Ole Boe’s Stop and Go Traffic: Moving, Motion,
and Non-Stopped Status article in the same ‘96 Annual. Subsequent rules changes have
deprecated some of that article but | encourage you to read it if you get the chance. |
summarized some of that article in this post.

Colophon

| am trying a new footnote plugin for this article. It is much more cumbersome than the
one | usually use but this one seems to get the footnotes into the PDF downloads. | am
going to try this out for a while to see how distracting it is. From a proofreading
standpoint, it is a real pain to use since footnotes are in-line and handled by a style sheet
to put them at the bottom of the article. You see them at the end of the article, as you
should. | see them [footnotelinserted into the middle of the sentence where it will appear
and | have to overlook the footnote when proofing.[/footnote] like this. We'll see how it
goes.
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Have a good weekend everyone.

Footnotes:

°1
D13.32 In line 10 does a “moving” AFV in this sentence refer to a Motion AFV? an
AFV that is a moving target? or an AFV that is presently executing its MPh? A.Yes.

Yes. Not necessarily. [Letter77]
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